Minister blij met weguitbreidingen Schiphol

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) – Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) is verheugd dat haar plannen om de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere uit te breiden, kunnen doorgaan.

De Raad van State oordeelde dat vandaag. "Dit is goed nieuws. We kunnen nu direct aan de slag met het grootste wegenproject in 10 jaar", aldus de minister. Met het vonnis heeft de Raad van State bezwaren van 41 particulieren, bedrijven en organisaties van tafel geveegd.

De minister wil onder meer delen van de A1, A2, A6, A9 en A10 verbreden om de files te bestrijden. Ook gaan vijf grote verkeersknooppunten op de schop en worden 100 bruggen en viaducten aangepast.

De verkeersproblemen zijn volgens de minister slecht voor de economische ontwikkeling van de Randstad. Onder anderen volgens omwonenden gaat de minister echter voorbij aan de leefbaarheid en gezondheid van de mensen die er wonen.

Een groep inwoners van Amsterdam-Oost, Duivendrecht en Diemen liet weten de uitspraak te betreuren. "Wij voelen ons aan alle kanten niet begrepen. Het besluit is wel degelijk genomen op basis van verouderde gegevens over de files en de luchtkwaliteit", aldus een woordvoerster van de Stichting A1 A10-Oost.

Het is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Raad van State. Enkele omwonenden willen nu volgens de zegsvrouw naar een Europese rechter stappen, die zich over de vermeende overtredingen van de eisen voor luchtkwaliteit moet buigen.