Rijkswaterstaat bouwt "langsdammen" in Waal

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ARNHEM (ANP) – Twee binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert in Gelderland krijgen zogenoemde langsdammen. Deze dammen, die horizontaal in de rivier liggen en de vaargeul markeren, zijn nieuw voor Nederland.

Staatssecretaris Joop Atsma van Waterstaat heeft toestemming gegeven voor het experiment, aldus Rijkswaterstaat vandaag. De dienst verwacht dat grote langsdammen effectiever zijn bij hoogwater dan de tot nu toe gebruikelijke kribben, die verticaal in de rivier steken.

Langs de dammen kan de rivier meer water afvoeren, wat een standsverlaging van 6 tot 12 centimeter moet opleveren. Achter de langsdammen verdwijnen de kribben, waardoor het water aan weerszijden van de dam meer ruimte heeft.

De oevergeul die tussen de walkant en de langsdam ontstaat, is geschikt voor recreatie, sport en natuurontwikkeling, denkt Rijkswaterstaat. De dienst wil dit voorjaar de aanbesteding starten.

Voor het ontwerpen van de twee enorme dammen zijn onder andere een cultuurhistoricus en een landschapsarchitect in de arm genomen. De bouwwerken moeten zowel vanaf de rivier als vanuit de uiterwaarden en vanaf de dijk goed in het landschap passen.